Relatiegeschenken zijn aftrekbaar voor de belasting. Maar daarvoor moet je je wel aan de regels houden. Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar, is er verschil tussen cadeaus voor relaties en cadeaus voor medewerkers (spoiler: ja), hoe zit het met het drempelbedrag en hoe zit het met de vrije ruimte WKR?
Voor een relatiegeschenk aftrekbaar is moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het een incidentele gift zijn voor een bestaande klant of relatie, dus zonder tegenprestatie. Relatiegeschenken voor medewerkers, ook welkomstpakketten tijdens de onboarding, cadeaus voor bestaande relaties en promotiecadeaus die je inzet als werving voor nieuwe klanten zijn fiscaal aftrekbaar.
Probeer je uit te zoeken of een relatiegeschenk aftrekbaar is, dan vliegen de termen je om de oren. Drempelbedragen, de WKR, Werkkostenregeling en hoe zit het met de voorbelasting? Relatiegeschenken kun je geven aan zakelijke contacten, maar ook aan je eigen medewerkers. En daar hangt ook de mate waarin het wel of niet aftrekbaar is vanaf.
Je mag de btw die je betaald over relatiegeschenken aan bestaande relaties aftrekken van de voorbelasting, mits je onder het drempelbedrag blijft. Voor 2024 is dat vastgesteld op €227 per relatie per jaar, exclusief btw. Blijf je met jouw relatiegeschenk onder dit bedrag, dan is de betaalde btw helemaal aftrekbaar. Ook als je relatie zelf geen bedrijf of ondernemer is.
Of je de btw van relatiegeschenken mag aftrekken, hangt af van het drempelbedrag. Dat staat voor 2024 op €227 per relatie per jaar. Geef je geschenken aan meerdere personen binnen één bedrijf, dus van één relatie? Dan moet je de bedragen optellen, omdat het om dezelfde relatie gaat. Het kan zijn dat je dan wel boven het drempelbedrag uitkomt per relatie per jaar.
Bij relatiegeschenken boven het drempelbedrag is er een extra regel. Je mag dan alleen btw aftrekken als je relatie ook btw-plichtig is en bij eigen aankoop van jouw geschenken zelf minder dan 30% btw had mogen aftrekken. In Nederland hebben we momenteel geen btw-tarief hoger dan 21%, dus dat is bijna altijd het geval.
Wil je nieuwe klanten een geschenk geven? Dus relatiegeschenken inzetten om klanten te werven? Dan zijn dit acquisitiekosten en die vallen onder bedrijfskosten. En die zijn volledig aftrekbaar.
Als je een medewerker een cadeau geeft, omdat je zijn werkgever bent, bijvoorbeeld om hem een warm welkom te heten tijdens het onboarding proces, dan vallen de kosten binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Dat is een percentage van het totale fiscale loon. In 2024 is dat 1,92% tot en met een loonsom van 400.000 euro. De vrije ruimte is 1,18% voor loonsommen van meer dan 400.000 euro. Binnen dit percentage kun je extra schenken aan je personeel, zonder dat je daar loonbelasting over betaald.
Wil jij weten hoe je relatiegeschenken in kan zetten voor een optimaal effect op klanten en relaties? Download dan het gratis whitepaper ‘Relatiegeschenken’.
Whitepaper Relatiegeschenken: zakelijke cadeaus als marketingstrategie
Disclaimer: we doen ons best onze artikelen en blogs up to date te houden. Toch kan het zijn dat de informatie niet helemaal up to date is. Zeker weten welke kosten in welke mate aftrekbaar zijn? Leg jouw specifieke situatie dan voor aan een financiële en/of fiscale professional